FABRICANŢII

Trag din cînd în cînd cu cîte o ureche la Fabrica Nataşei. Uneori e “nicevo”, alteori e cam aiurit, depinde în mare măsură de invitaţi.
Aseară s-a discutat sondajul recent în încercarea de a răspunde la sacramentala întrebare: Încotro Basarabia?
Nu mă voi referi însă la fond, ci mai mult la partea formală /de astă dată/.
Trei invitaţi vor fi în vizor: A. Barbăroşie, I Bo /I Boţan/, A. Ţăranu.
1) Celui din coada listei i-am întocmit demult dosar la care am adăugat o filă din Fabrica de ieri.
Întrun final la doi ani după investirea lui Ghimpu-vodă colhoznicu-analist a înţeles că e vai de capul nostru, dacă am tolerarat un trişor banal mai bine de un an de zile. Cu constatarea că nu am reacţionat la timp. El – da, nu a reacţionat. Eu însă am spus lucrurilor pe nume la moment. Aşi putea să-l învinuiesc chiar de plagiat. Că e cu obiceiuri colhoznice e clar. După imnul lor: La colhoz pă dealul mare/ Cine fură-acela are. Colhozurile, în care e mare speţ colhoznicu, au apărut în urma unui masiv furt şi au dispărut la fel prin hoţie.
2) Cazul I Bo e mai complicat; el îl complică şi nu doar din naivitate. Trebuie să aibă el, realistul, un discurs diferit de al Ţăranului. Şi cade deseori în derizoriu. Exemplu din Fabrica de ieri. Vorbeşte I Bo despre paradigma alegătorilor care au o anumită orientare. Nu poate să nu ştie că e vorba de o masă de oameni, care nu prea cunoaşte categoriile filosofiei moderne şi care în plus este manipulată, chiar procesată ca legumele prin tehnologii electorale. Termen potrivit ar fi curent de opinie, părere.
La fel nu este locul sistemelor disipative în politica, societatea moldo. Salut efortul său de a populariza limbajul New Age, dar îl atenţionez la pericolul neadecvenţei.
Tot el se pare, dar şi alţii, au vorbit despre faptul că majoritatea moldovenilor consumă cultura rusă. Nimeni nu a obiectat. Or! Majoritatea consumă subcultura rusă /la fel de bogată ca şi cultura/, iar adevărata cultură e consumată de circa 5 % a populaţiei moldo. Nu cred că dl Barbăroşie, sau I Bo să nu cunoască care-i diferenţa.
3) Pe A. Barbăroşie nu mi se mişcă degetele să-l critic: mi-a fost şef. Şi şef bun. Şi i-am făcut multe probleme în perioada 1987-89, cînd eram foarte turbulent, dar nu a reacţionat contra mea pentru a scăpa de multe neplăceri.
Am o obiecţie la dlui pe tema comuniştilor/ anticomuniştilor.
Cineva l-a declarat pe Lupu comunist şi acesta a negat. Înţeleg, el nu e grobian ca mine, şi fiind persoană de top politic nu-i stă bine să spună chiar tot ce ştie în public. Dar ştie şi el că Marian Ilici e comunist din faşă /era să zic încă de mai dinainte/. Ştie şi el că Ilia Ivanovici a fost un membru de vază a PCUS la USM.
Trebuie să recunosc că dl Lupu era, totuşi, cu tragere de inimă pentru moldoveni. Şi nu pot trece cu vederea faptul că m-a ajutat întrun moment de criză cînd la anul 5 am picat practica pedagogică.
Cam atît .

Iurie Ţurcanu
PiS. S-a vorbit şi despre anticomunismul plahotniucian. E anti fiindcă bunelul său a fost deportat. Curată logică moldo! Ce să zicem de dna Zinaida Greceanîi în acest context? Şi gurile rele zic că omul a fost în relaţii bune cu Vlad Nicolaici.

Leave a Reply